Εθελοντές & θεραπευτική ιππασία

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

ethel1 Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας, όπου συμμετέχουν εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κι εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευσή του, την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ. Οι εθελοντές δεν ιππεύουν αλλά συνοδεύουν και βοηθούν τους ιππείς και τις αμαζόνες οι οποίοι συμμετέχουν στις συνεδρίες Θεραπευτικής Ιππασίας.   Βασικό καθήκον του εθελοντή είναι να συνοδεύει τον ιππέα περπατώντας δίπλα στο άλογο και να φροντίζει, πάντα υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή, για την σωστή θέση του ιππέα πάνω στο άλογο και να τον βοηθά στην εκτέλεση των ασκήσεων. Ο εθελοντής ασχολείται με την προετοιμασία των αλόγων για τις συνεδρίες κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης ή να κρατήσει συντροφιά σε κάποιον ιππέα που περιμένει την σειρά του. Η σχέση την οποία αναπτύσσουν οι ιππείς και αμαζόνες με τους βοηθούς τους, είναι μοναδική. Ακόμη κι εκείνα τα άτομα με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης και προσοχής, σταδιακά αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον του βοηθού τους κι ανταποκρίνονται σε ένα χαμογελαστό και χαρούμενο πρόσωπο. Και, σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή, από το να παρακολουθείς την πρόοδό τους και να βλέπεις να κατακτούν νέους ορίζοντες, ενάντια στην κάθε μορφής αναπηρία τους. Επιλέγετε είτε ένα πρωινό 9:00 – 13:00, είτε ένα απόγευμα 15:15 – 19:00 Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σάββατο 8:30 – 13:30 και 14:00 – 16:30. Η εθελοντική προσφορά είναι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (εάν κάποιος θέλει μπορεί να έρχεται πιο συχνά), την ημέρα και το ωράριο που θα επιλέξει. Αν τυχόν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε κάποια στιγμή, την ημέρα και την ώρα που έχετε επιλέξει, απλά ενημερώνετε τους εκπαιδευτές. Επίσης, αν έχετε κυλιόμενο ωράριο και δεν μπορείτε να έχετε μία σταθερή ημέρα και ώρα μπορείτε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτές και να έρχεστε όποτε μπορείτε, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του ΣΘΙΕ. Οι εθελοντές πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών.

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

ethel3 Είναι πάντα στην ώρα του – το λιγότερο 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίας . Είναι οπλισμένος με 100% αυτοσυγκέντρωση, ξεχνώντας τα καθημερινά του προβλήματα και είναι κατάλληλα ντυμένος. Συγκεκριμένα, να ντύνεται με ρούχα που εξασφαλίζουν την ασφάλειάς του, δηλαδή κλειστά παπούτσια & μακριά παντελόνια και ρούχα που προάγουν την ευπρέπεια του χώρου και το σεβασμό στα άτομα που έρχονται για θεραπεία, δηλαδή όχι μπλούζες με τιραντάκια, διαφανή ρούχα ή χαλαρά μανίκια που αποκαλύπτουν τα εσώρουχα. Εκτός από τα αυτονόητα της ασφάλειας και του σεβασμού, θα θέλαμε να επισημάνουμε οτι ανάμεσα στα άτομα που έρχονται για θεραπεία είναι και έφηβοι με φυσικές ορμές της ηλικίας τους, που όμως λόγω της αναπηρίας τους δεν μπορούν να τις ελέγξουν.  Δεν θα ήταν φρόνιμο λοιπόν να τους προκαλούμε άθελά μας και να δημιουργούμε πρόβλημα στη συμπεριφορά τους.   ethel2 Ο εθελοντής εκτός από τις αρμοδιότητες που έχει ανάλογα με την εκπαίδευση που7 έχει περάσει είναι επίσης υπεύθυνος να καλωσορίζει ένα νέο βοηθό, να βοηθάει στις εκδηλώσεις, σε διάφορες εργασίες, να μοιράζει διαφημιστικό υλικό ή και να βρίσκει νέους χορηγούς. Είναι πάντα άγρυπνος όταν οι ιππείς ανεβαίνουν στο άλογο – έτοιμος να βοηθήσει εάν χρειαστεί αλλά ποτέ με υπερβολή ή χωρίς να του το ζητήσουν. Οι περισσότεροι ιππείς προτιμούν να προσπαθούν και να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, παρά να τους βοηθά κάποιος άλλος. Βοήθεια, αν χρειάζεται, θα πρέπει να δίνεται με καλοσύνη, χιούμορ και αξιοπρέπεια. Συνεργάζεται με τον εκπαιδευτή και ακολουθεί τις οδηγίες του ώστε να επιτύχουν τον ιδιαίτερο στόχο για κάθε ιππέα, και είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε ότι λέει ο εκπαιδευτής, έτσι ώστε να διευκολύνει την εκτέλεση του μαθήματος. Δεν μιλάει στο κινητό την ώρα της θεραπείας, δεν καπνίζει πουθενά (εκτός του επιτρεπόμενου χώρου δίπλα στο γραφείο) και φροντίζει να κρατάει τους χώρους καθαρούς. Δεν διστάζει ποτέ να ρωτήσει αν για κάτι δεν είναι σίγουρος.
ΘΥΜΗΣΟΥ :
– Συμπάθεια χωρίς συναισθηματισμό
– Ετοιμότητα χωρίς άγχος
– Απεριόριστη υπομονή
– Ενδιαφέρον για τον ιππέα ως άτομο
– Ανεξαρτησία στον ιππέα
– Είσαι σημαντικό μέλος της ομάδας
 ethel5
«Ένα άλογο μ έφερε στην παραμυθένια χώρα….. Μ’ έμαθε να περπατώ…… Γνώρισα τόπους που δεν είχα ξαναδεί….. ‘Εμαθα να πολεμώ τους δράκους…… Στο δρόμο βρήκα φίλους που μ’ αγάπησαν  ……. Που με βοήθησαν να φτάσω γρήγορα στο όνειρό μου ……… Και μ’ έμαθαν ότι ο θησαυρός της ζωής είναι να ξέρεις να μοιράζεσαι» !
Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email